Koronavírus V Rakúsku výrazne klesol počet nových prípadov nakazených

23.03.2020 Celý región

Viedeň 23. marca (TASR) - Každodenný nárast v počte prípadov nakazenia novým koronavírusom v Rakúsku je čoraz menej výrazný, čo znamená, že "prijaté opatrenia začínajú účinkovať". Vyhlásil to rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober, ktorého citovala v nedeľu večer tlačová agentúra APA.

Do nedeľňajšieho popoludnia bolo v Rakúsku známych už 3244 prípadov nakazenia - o 430 viac než v predošlý deň. Tento prírastok je dosiaľ najvyšší v absolútnych číslach, zároveň však najnižší v pomerných číslach, čo je približne 15 percent.

"Je to výrazné zníženie v porovnaní so situáciou spred jedného či dvoch týždňov, keď sa denné prírastky sčasti pohybovali dokonca pri 40 percentách," upozornilo ministerstvo zdravotníctva. Anschober definoval ako cieľ pre nasledujúce dni ďalšie znižovanie denných prírastkov tak, aby sa dostali do "jednociferného rozmedzia".

Do nedeľňajšieho popoludnia v Rakúsku oficiálne zaznamenali aj 16 úmrtí v dôsledku nakazenia novým koronavírusom. Najviac infikovaných mali naďalej spolkové krajiny Tirolsko a Horné Rakúsko (644, resp. 628).

Rakúska vláda v piatok oznámila, že platnosť obmedzenia pohybu ľudí vo verejnom priestore, ktoré zaviedla v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu, bude predĺžené do 13. apríla. Cieľom opatrenia je minimalizovať kontakt osôb na otvorenom priestranstve a zabrániť šíreniu vírusu.
 

Čína opäť hlási len privezené nové prípady koronavírusu

Peking 23. marca (TASR) - Čína naďalej zápasí s "privezenými" prípadmi nakazenia novým koronavírusom, ktorých potvrdený počet vzrástol o 39 na 353. Oznámila to v pondelok čínska Národná zdravotnícka komisia, ktorej údaje prevzala tlačová agentúra DPA.

Podľa oficiálnych záznamov sa za posledný deň opäť nikto nenakazil priamo na území Číny. Podobný vývoj predtým trval niekoľko dní, v nedeľu však zdravotnícka komisia oznámila aj nový domáci prípad.

V stredočínskej provincii Chu-pej, odkiaľ sa nový koronavírus od konca minulého roka rozšíril do celého sveta, zaznamenali aj deväť ďalších úmrtí v dôsledku tejto nákazy. Na čínskej pevnine tak podľa údajov komisie zomrelo už 3270 ľudí.

Čína je s vyše 81.000 infikovanými osobami stále najhoršie postihnutou krajinou, pokiaľ ide o súčasnú koronavírusovú pandémiu. Úrady v Pekingu prijali celý rad opatrení, aby zabránili druhej vlne šírenia koronavírusu.
 

V Španielsku ďalších 462 úmrtí na nákazu koronavírusom

Madrid 23. marca (TASR) - Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol za 24 hodín v Španielsku o 462 a dosiahol 2182. Informovala o tom britská spravodajská stanica Sky News.

Celkový počet nakazených v Španielsku sa zvýšil na 33.089.

Väčšina prípadov (60,6 percenta) je podľa tlačovej agentúry EFE evidovaná v Madride a okolí. Tamojšie úrady preto rozhodli, že na prepravu chorých sa začnú používať linkové autobusy.

V Španielsku platí od 14. marca 15-dňová karanténa, ktorú môže parlament predĺžiť.
 

Počet mŕtvych prekročil vo svete 15 tisíc, vyliečených je 100 tisíc

Paríž 23. marca (TASR) - Počet úmrtí spôsobených novým druhom koronavírusu prekročil v pondelok 15.000, vyliečilo sa viac ako 100.000 nakazených. Správu priniesla agentúra AFP.

Od prvého oficiálne zaznamenaného prípadu nákazy koronavírusom v decembri v čínskom meste Wu-chan úrady zaznamenali celkovo 15.182 úmrtí, väčšinu z nich (9197) v Európe.

Pandémia koronavírusu najsilnejšie zasiahla Taliansko, kde chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje vírus SARS-CoV-2, podľahlo 5476 nakazených. Čína hlási 3270 úmrtí.

Počet vyliečených pacientov prekročil 100.000. Najviac (72.703) ich potvrdila Čína, ktorá už vrchol pandémie prekonala.

Centrum pandémie sa v uplynulých týždňoch presunulo do Európy, kde zaznamenali najmenej 152.117 infikovaných. Európa je kontinentom najviac postihnutým pandémiou - pred Áziou, v ktorej zaevidovali 96.669 prípadov nákazy.
 

Čína poslala do Južnej Kórei milión chirugických rúšok

Soul 23. marca (TASR) - Čína poslala v pondelok do Južnej Kórey ďalší milión chirurgických rúšok. Podľa čínskeho veľvyslanectva v Soule ide o snahu pomôcť susednej krajine v boji s nákazou koronavírusu, informovala tlačová agentúra Jonhap.

Zásoby, ktoré dodali zo Šanghaja, sú najnovšou dodávkou humanitárneho tovaru, ktorý Peking poskytuje Soulu prostredníctvom Červeného kríža na podporu v boji proti ochoreniu COVID-19 spôsobeného koronavírusom SARS-CoV-2.

Predošlá dodávka z Číny obsahovala milión lekárskych rúšok, 100.000 respirátorov N95 a 10.000 kusov ochranného oblečenia. Soul taktiež sľúbil, že poskytne Pekingu pomoc vo výške päť miliónov dolárov (4,6 mil. eur) na boj proti vírusu.

Vírus, ktorý sa objavil v decembri minulého roka v čínskom meste Wu-chan, zasiahol tvrdo obe krajiny, pričom v Číne zaznamenali viac ako 81.000 infikovaných a vyše 3200 mŕtvych. Do pondelka zaevidovali v Južnej Kórei 8961 infikovaných, pričom koronavírusu podľahlo 111 ľudí.
 
 

Poľská polícia skontrolovala 80.000 ľudí v domácej karanténe

Varšava 23. marca (TASR) - Poľskí policajti podnikli kontroly u približne 80.000 ľudí, ktorí majú pre koronavírus povinnú karanténu. Porušenie karantény zaznamenali v 318 prípadoch, informovala v pondelok agentúra AP.

Poľské ministerstvo zdravotníctva v pondelok oznámilo, že počet potvrdených nakazených koronavírusom sa v krajine zvýšil na 684 a zaznamenali aj ôsme úmrtie, píše agentúra PAP. Dosiaľ odobrali 20.127 vzoriek.

Poľská vláda prijala mimoriadne prísne opatrenia s cieľom zastaviť šírenie ochorenia COVID-19 medzi obyvateľmi.

V uplynulom týždni vláda zvýšila pokuty za porušenie karantény z 5000 zlotých (v prepočte zhruba 1093 eur) na 30.000 zlotých (v prepočte zhruba 6562 eur).

Úrady taktiež predĺžili uzavretie škôl z pôvodných dvoch týždňov o ďalšie dva.

Na kontrolu osôb s povinnou domácou karanténou slúži v krajine okrem iného nová aplikácia inštalovaná v mobilných telefónoch. Z celkovo uskutočnených 79.196 kontrol policajti zaznamenali 318 prípadov porušenia karantény.

Prvý prípad nákazy zaznamenali v krajine 4. marca. Takzvaný pacient nula sa už vyliečil a prepustili ho z nemocnice. Štátne laboratóriá majú kapacitu otestovať 3500 - 4000 vzoriek denne.

Poľská vláda vyhlásila v súvislosti s pandémiou epidemický stav a uzavrela všetky školy. Vláda už od nedele 15. marca zakázala vstup cudzím štátnym príslušníkov na územie krajiny a pozastavila medzinárodnú leteckú i vlakovú dopravu. V krajine tiež zatvorili múzeá, divadlá a kiná a zakázali zhromažďovanie viac než 50 osôb.
 

Švajčiarsko hlási viac ako 8000 prípadov nákazy koronavírusom

Ženeva 23. marca (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom sa za uplynulých 24 hodín vo Švajčiarsku zvýšil o viac ako 1000. Celkom Švajčiarsko eviduje 8060 prípadov nákazy. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie úradu pre zdravotníctvo (BAG).

Počet úmrtí z nedele na pondelok vzrástol o šesť a dosiahol 66.

"Pozitívne sme (na koronavírus) otestovali 8060 ľudí. Zomrelo 66 osôb," uvádza sa vo vyhlásení.

Podľa aktualizovaných údajov je najhoršia situácia v talianskojazyčnom kantóne Ticino, kde pripadá 326,9 prípadu na 100.000 obyvateľov. Nákaze tam podľahlo 37 ľudí.

Prvý prípad nákazy vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, zaznamenali vo Švajčiarsku 25. februára. Vírus sa medzičasom rozšíril do všetkých kantónov. V celej krajine bol vyhlásený stav núdze.

Švajčiarsko takisto zakázalo verejné podujatia s účasťou nad päť osôb, posilnilo hraničné kontroly a zakázalo vstup občanom Rakúska, Nemecka, Talianska, Španielska a Francúzska.
 
,

Počet nakazených koronavírusom v USA prekročil 35.000

Washington 23. marca (TASR) - Počet ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 v Spojených štátoch v pondelok presiahol číslo 35.000, informovala na svojej webovej stránke stanica Fox News.

USA sú treťou najviac postihnutou krajinou po Číne a Taliansku. Následkom ochorenia COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, podľahlo v USA už 471 ľudí.

Najviac prípadov nákazy, takmer 17.000, hlásia zo štátu New York. Takmer 2000 nakazených je v druhom najviac postihnutom štáte Washington na západnom pobreží USA.

Časť amerických štátov vydala nariadenia prikazujúce obyvateľom zdržiavať sa čo najviac doma, čo sa vzťahuje na celkove 100 miliónov Američanov. Ku Kalifornii, New Yorku, New Jersey, Connecticutu a Illinois sa v tomto smere najnovšie pripojili aj Ohio, Delaware a Louisiana.
 

Počet nakazených koronavírusom v Slovinsku stúpol na 442

Ľubľana 23. marca (TASR) - V Slovinsku zaznamenali v pondelok do 14.00 h celkovo 442 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je za posledných 24 hodín nárast o 28 prípadov.

Údaj bol zverejnený po vykonaní 13.812 testov, čo je o 714 viac, než ich bolo do nedele. Ukazujú to aktuálne údaje slovinského Národného inštitútu pre verejné zdravie, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra STA.

V súčasnosti sa 32 pacientov lieči v nemocnici s názvom Zdravotnícke centrum Univerzity (UKC) v Ľubľani a osem z nich sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti, uviedla vláda na svojom účte na Twitteri.

Ďalších 11 pacientov je hospitalizovaných v nemocnici UKC v meste Maribor, kde sú na jednotke intenzívnej starostlivosti dvaja pacienti. Obaja už boli intubovaní, ako uviedla nemocnica.

Počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom v Slovinsku stúpol v pondelok na tri, keď v nemocnici UKC v metropole Ľubľana zomrel 67-ročný muž s viacerými ďalšími zdravotnými ťažkosťami.

Slovinci sa väčšinou prispôsobujú nariadeniam vlády zameraným na zastavenie šírenia epidémie a dodržiavajú aj zákaz zhromažďovania a stretávania. Ukazujú to správy z viacerých miest. Ľudia cez víkend nešli ani do rekreačných stredísk na pobreží Jadranského mora či na brehoch jazier.

Kým drvivá väčšina ľudí v Slovinsku zákaz dodržiava, obyvatelia prímorského mesta Izola spozorovali v nedeľu niekoľko surferov, ktorí sa snažili využiť silný vietor. Mesto preto zakáže akékoľvek aktivity na miestnych plážach a bude udeľovať pokuty za každé porušenie nariadenia.

Izola však hlásila, že ľudia sa väčšinou cez víkend zdržiavali doma.

Väčšinou prázdne boli aj rezorty na brehu jazier v slovinských Alpách, ktoré sú ďalšou populárnou destináciou pre turistov.
 

Taliansko zakázalo aj cestovanie v krajine s cieľom spomaliť nákazu

Rím 23. marca (TASR) - Taliansko zakázalo od pondelka svojim obyvateľom cestovať aj v rámci krajiny a zatvorilo väčšinu podnikov a prevádzok v úsilí potlačiť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý si v krajine vyžiadal takmer 5500 obetí na životoch, informovala agentúra AFP.

Občania majú zakázané "pohybovať sa pomocou súkromných a verejných dopravných prostriedkov mimo územia obce, v ktorej sa v súčasnosti zdržiavajú". Výnimku majú ľudia, ktorí sú schopní potvrdiť, že musia cestovať z nevyhnutných alebo zdravotných dôvodov.

Talianska vláda nariadila v sobotu tiež zatvorenie všetkých podnikov, ktorých výroba nie je nevyhnutná, aby tak spomalila šírenie nového koronavírusu. Zatvorené zostanú do 3. apríla.

"Je potrebné, aby sa snažil každý," povedal taliansky premiér Giuseppe Conte. "V hre je spoločenská a hospodárska sila krajiny," dodal.

Talianske zdravotnícke úrady oznámili, že tempo nárastu počtu úmrtí i nakazených sa v nedeľu spomalilo. V nedeľu v krajine hlásili 651 nových obetí ochorenia, čo je pokles v porovnaní so sobotňajším rekordným počtom 793 úmrtí. Conte však Talianom povedal, že na zmiernenie opatrení je ešte priskoro.

"Ešte sme nedosiahli najkritickejšiu fázu nákazy a čísla budú aj naďalej narastať," povedal a dodal, že "veľa záleží na zodpovednom správaní každého z nás".
 
 

Koronavírus v Španielsku potvrdili u takmer 4000 zdravotníkov

Madrid 23. marca (TASR) - Takmer 4000 zdravotníkov je už v Španielsku nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, informovala v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na španielske úrady.

Koordinátor pre núdzové situácie na ministerstve zdravotníctva Fernando Simón povedal, že nákaza postihla 3910 zdravotníkov. To predstavuje takmer 12 percent zo všetkých nakazených.

Práve zdravotníci a personál pracujúci v domovoch sociálnych služieb majú byť uprednostnení v rámci ďalšieho rozsiahlejšieho testovania, aké teraz v Španielsku pripravujú.

Lekári, zdravotné sestry a ďalší zdravotnícki pracovníci v Španielsku, podobne ako v iných krajinách, tvrdia, že nemajú k dispozícii dostatok ochranného vybavenia. Úrady a firmy sa im tak snažia vyrobiť, nakúpiť a dodať ďalšie ochranné pomôcky.

Celkový počet prípadov nákazy v Španielsku dosiahol v pondelok 33.089 a 2182 ľudí nákaze podľahlo. Až 87 percent obetí na životoch boli podľa Simóna ľudia vo veku 70 a viac rokov.

Španielsku vicepriemiérku Carmen Calvovú v nedeľu previezli do nemocnice s dýchacími ťažkosťami a čaká na výsledky testov na koronavírus, informoval na svojej webovej stránke denník El País.

Nákazu potvrdili testy aj u manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza a u dvoch ministeriek španielskej vlády. Španielsko je po Taliansku druhou najviac postihnutou krajinou v Európe.
 

AFP: Počet prípadov nákazy koronavírusom vo svete dosiahol 350 000

Paríž 23. marca (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom prekročil vo svete - od vypuknutia pandémie koncom vlaňajška - číslo 350.000. Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádza z oficiálnych údajov zhromaždených do pondelka 18.00 h SEČ.

Po celom svete bolo zistených najmenej 350.142 prípadov nákazy vrátane 15.873 úmrtí - najviac infikovaných zaznamenali v Číne, ktorá má 81.093 prípadov, a v Taliansku, kde je 63.927 nakazených.

Oficiálne údaje pravdepodobne zachytávajú iba zlomok skutočného počtu nakazených ľudí, keďže mnoho krajín testuje iba tých, čo potrebujú hospitalizáciu.
 
 

V Taliansku podľahlo koronavírusu ďalších 601 ľudí

Rím 23. marca (TASR) - V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom SARS-CoV-2 ďalších 601 ľudí. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie talianskeho Úradu pre civilnú ochranu o tom informovala agentúra DPA.

Číslo je nižšie ako v nedeľu, keď bolo v priebehu 24 hodín zaznamenaných 651 úmrtí. Celkovo podľahlo v Taliansku ochoreniu COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, už 6077 ľudí.

Počet potvrdených prípadov nákazy vzrástol v pondelok v tejto stredomorskej krajine na 63.927, čo je oproti nedeli nárast o 8,1 percenta. Predošlý deň vzrástol počet potvrdených prípadov nákazy o 10,4 percenta, pričom pred dvoma týždňami sa podľa DPA pohyboval denný nárast počtu infikovaných na úrovni približne 20 percent.

Nárast o takmer 6 percent bol však za ostatných 24 hodín zaznamenaný aj pri počte pacientov, ktorí toto infekčné ochorenie prekonali. Z COVID-19 sa v Taliansku vyliečilo už 7432 osôb.

O 6,5 percenta sa však - na aktuálnych 3204 - zvýšil aj počet pacientov, ktorí museli byť umiestnení na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Vzhľadom na kritický nedostatok nemocničných lôžok na oddeleniach intenzívnej starostlivosti ide o veľmi dôležitý ukazovateľ, píše DPA.

"Môžem povedať, že dnes sa pozitívny trend potvrdil," uviedol na margo daných údajov predstaviteľ rezortu zdravotníctva lombardských regionálnych úradov Giulio Gallera. Podľa jeho slov je však ešte skoro na "vyhlasovanie víťazstva". "Práve naopak, musíme sa teraz sústrediť ešte viac ako kedykoľvek predtým. Vidíme už ale svetlo na konci tunela," zdôraznil.

Práve Lombardsko postihla pandémia nového koronavírusu zo najviac všetkých oblastí Talianska. Z 28.761 infikovaných tam nákaze podľahlo až 3776 ľudí.

Gallera však v tejto súvislosti dodal, že počet pacientov hospitalizovaných s COVID-19 v Lombardsku klesol o takmer 200 na 9266. Ide o prvý pokles odkedy pandémia v tomto regióne pred mesiacom vypukla.
 

V USA stúpol počet úmrtí na koronavírus na 573

Washington 23. marca (TASR) - Počet úmrtí na nový koronavírus v Spojených štátoch stúpol v pondelok na 573, vyplýva z údajov prestížnej súkromnej Univerzity Johna Hopkinsa.

Najhoršie zasiahnutým je štát New York s 25 percentami z celkového počtu úmrtí. Po ňom nasleduje štát Washington na západnom pobreží, pôvodné ohnisko nákazy v USA. Nárast počtu úmrtí hlási aj štát New Jersey susediaci s New Yorkom.

V USA majú už najmenej 41.708 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Krajina sa tak zaradila na tretie miesto za Čínu, kde majú najviac infikovaných a odkiaľ sa nový koronavírus začal šíriť, a za Taliansko.

Skutočný počet nakazených je v USA pravdepodobne vyšší, než je počet potvrdených prípadov.
 
 
 

Vyberte región